preskoči na sadržaj
Vijesti

Školski vrt

O našoj zelenoj oazi u sklopu RPLP, kao primjeru dobre prakse, piše Udruga Smart.


Zelena oaza u centru grada

STUDENI 27, 2016/RPLP2017

Grupa građana Centar, okupljena oko Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka koji djeluje na adresi Senjskih uskoka 2, u RPLP-u je sudjelovala tri godine zaredom. U 2012. i 2013. godini bio je to projekt „Zelena vrata znanja“ u dvije faze, a u 2014. godini projekt „Vrtionica“, svojevrstan nastavak prethodnog.

Projektom je dio dvorišnog prostora škole preuređen u zeleni prostor s elementima ekološkog vrta, odnosno multifunkcionalan prostor za učenje, rad i igru. Zajedničkim radom svih učenika, djelatnika, volontera, donatora i sponzora, betonskom prostoru dvorišta u centru grada udahnuli su novi život.

Postavljanjem kompozicije vrtnih slagalica – mini plastenika u eko vrtu zasađene su biljke povrtnice – blitva, peršin, salata, tikvice, paprika, kupušnjače, češnjak i sl., te začinsko bilje i biljke mediteranskog podneblja – lavanda, ružmarin, timijan, majčina dušica, kadulja i cvjetnice. Postavili su i spremnik za prikupljanje bio otpada i korisnog otpada te komposter.

Voditeljica projekta “Zelena vrata znanja” uz Natašu Bačić Biškupilić bila je i zaposlenica Centra Dina Dežmar: „Kako je ovo jedina odgojno obrazovna ustanova koja školuje djecu s teškoćama u našoj županiji, i kako smo u centru grada, bio nam je potreban jedan prirodni element u tom betonu koji nas okružuje. Naime, imamo veliko betonsko dvorište koje služi i kao nogometno igralište ali ono nije zadovoljavalo sve naše potrebe.

S obzirom da se počela mijenjati cijela filozofija školstva i onog što je u školstvu bitno, velika se pažnja danas pridaje ekološkim projektima, pa smo razmišljajući u tom smjeru naišli na jedan super članak kreatorice vrtnih slagalica, i odlučili smo da to želimo primijeniti u našoj betonskoj okolini. Nekako istovremeno smo saznali za RPLP, zvučalo nam je super, prijavili smo prvu fazu „Zelena vrata znanja“, instalirali prve posude i krenuli… Bilo je to 2011. na 2012. godinu.

U prvoj smo fazi sastavili osnovne posude, u drugoj napravili ogradu za zaštitu vrta od okoliša, stavili nekoliko dodatnih visećih gredica a u trećoj fazi cijelu priču zaokružili dodavanjem sprava za igru i uređenjem zidova oko dvorišta. Ideja je naime bila stvoriti vrt, igraonicu i učionicu.

U aktivnostima je sudjelovala Grupa građana Centar koju su sačinjavali naši djelatnici, ali i lokalna zajednica. Na primjer, pri izgradnji vrtova imali smo super suradnju sa Socijalnom zadrugom Put, prikupili mnogo drugih donacija, od komposta do ostalih materijala, i u svaki proces smo uključivali učenike, odnosno koristili smo sve moguće načine kako bismo i njih uključili u obrazovnom dijelu i radnoj izobrazbi. Mnoge smo stvari sami izradili a imali smo i mnogo eko akcija u koje smo uključivali lokalnu zajednicu. Danas pak radimo i na samoodrživosti pa prikupljano korisni otpad koji prodajemo i time financiramo aktivnosti vrta.

Dakako, vrt je na raspolaganju i građanima. Pozitivan efekt je taj da smo počeli primjećivati kako u popodnevnim satima ovamo dolaze nonići li roditelji s djecom.

Ima još mnogo prostora i za veću suradnju s lokalnom zajednicom. Ali već i dosad se ona pokazala izvrsnom, tim više što naša djeca dolaze ne smo iz Rijeke nego i drugih gradova pa nismo mogli računati na „klasičnu“ podršku roditelja djece iz susjedstva koja su upućena na školu“, podijelila je s nama Dina Dežmar.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivone Šabarić Rubeša   datum: 1. 12. 2016.

Tražilica

e-Dnevnik

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Arhiva dokumenata

Korisni linkovi
Dnevni tisak


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
preskoči na navigaciju