preskoči na sadržaj
Vijesti

PREZENTACIJA SURADNJE S TEHNIČKIH FAKULTETOM

STUDENTI TEHNIČKOG FAKULTETA IZRADILI POMAGALA ZA UČENIKE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Rijeka, 22. studenog 2016. 


U Centru za odgoj i obrazovanje Rijeka održala se primopredaja inovativnih didaktičkih pomagala koja su za njihove učenike s teškoćama u razvoju besplatno izradili studenti Tehničkog fakulteta u Rijeci. Predstavljena je također i suradnja ovih dviju ustanova u području asistivne tehnologije - rehabilitacijskom smjeru u kojem osobe s teškoćama u razvoju u svakodnevnom životu koriste tehnologiju kako bi mogli komunicirati.


Električni bubnjevi koji sviraju na dodir, senzorna hobotnica tzv. svjetlosni terapuet, komunikator za matematiku, glazbena smart-ploča, medvjed-komunikator za učenike s više teškoća u razvoju – samo su dio prilagođenih pomagala koja su za rehabilitaciju i obrazovanje učenika Centra za odgoj i obrazovanje izradili studenti Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. 

Riječ je zapravo o asistivnoj tehnologiji (AT), rehabilitacijskom smjer u kojem osobe s teškoćama u razvoju u svakodnevnom životu koriste tehnologiju kako bi mogle komunicirati s drugima te obavljati sve one radnje koje su im inače posve nedostižne. Glavna svrha pomagala je održavanje ili unaprjeđenje funkcionalnih sposobnosti osoba s posebnim potrebama. 

„Svega toga ne bi bilo bez kreativnosti rehabilitatora i nastavnika Centra koji su prepoznali potrebe djece baš za ovakvim pomagalima, ali i studenata Tehničkog fakulteta koji su te njihove želje i realizirali, pokazujući pritom i izrazitu socijalnu odgovornost“, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel čestitajući sudionicima projekta. 

Suradnju s Centrom predložio je profesor Tehničkog fakulteta dr.sc. Miroslav Vrankić, sa željom da studenti o ovoj humanoj tehnologiji uče kroz rad sa stvarnim korisnicima. Zbog svega toga ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka Ivone Šabarić Rubeša uručila mu je zahvalnicu. 

Zahvaljujući se studentima na senzibilitetu i entuzijazmu koje su pokazali, koordinatorica suradnje za Matičnu školu, prof. def. Olgica Jukić i Maja Rebrović Čančarević, mag.rehab.educ., koordinatorica suradnje za Područni odjel Fortica, istaknule su kako se Centar uvijek trudi uvesti nove tehnologije u proces odgoja i obrazovanja svojih učenika. Također su najavile nastavak suradnje s Tehničkim fakultetom budući da je trenutno u izradi i šest novih pomagala. 


Na primopredaji didaktičkih materijala bile su i pročelnica Odjela za školstvo i obrazovanje Grada Rijeke Sanda Sušan,ravnateljica Centra za rehabilitaciju Fortica-Kraljevica Vesna Đujić sa suradnicama, ravnateljica Ekonomske škole Mijo Mirković Laura Grubišić, ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju Slava Raškaj Ankica Sušić, tajnik udruge gluhih i nagluhih PGŽ Damir Herega, predstavnici udruge cerebralne i dječje paralize Rijeka, studenti Tehničkog fakulteta,kolegice i kolege.  

http://www.kanal-ri.hr/hr/didakticka_pomagala/5855/21Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivone Šabarić Rubeša   datum: 23. 11. 2016.

Tražilica

e-Dnevnik

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Arhiva dokumenata

Korisni linkovi
Dnevni tisak


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
preskoči na navigaciju